top of page

Taşınabilir Yangın Söndürücüler 

Genel Tanım ve Önemi

Taşınabilir Yangın Söndürücü Nedir?

Taşınabilir yangın söndürücüler, kullanıcı tarafından elde taşınarak kullanılan, yangına ilk müdahaleyi sağlayan küçük boyutlu yangın söndürme cihazlarıdır. Genellikle duvar askı aparatlarıyla sabitlenir ve acil durumlarda kolay erişim sağlanacak noktalara yerleştirilir.

Neden Önemlidir?

Yangının ilk anlarında doğru müdahale büyük felaketleri önleyebilir. Taşınabilir söndürücüler bu ilk müdahale için kritik rol oynar. Saniyeler içinde müdahale şansı sunar ve yangının yayılmasını engelleyebilir.

Nerelerde Kullanılır?

Evlerden ofislere, araçlardan fabrikalara kadar geniş bir kullanım alanı vardır. Ayrıca okullar, hastaneler, AVM’ler gibi toplu alanlarda da zorunlu donanımdır.

Hukuki Zorunluluklar

Çeşitli yönetmelikler, her yapının kullanım amacına ve risk sınıfına göre belirli sayıda taşınabilir söndürücü bulundurmasını şart koşar. TS ISO 11602 ve Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik en temel dayanaklardandır.

Türleri ve Kullanım Alanları

Kuru Kimyevi Tozlu Söndürücüler

En yaygın kullanılan tiptir. A, B ve C sınıfı yangınlarda etkilidir. Elektrik yangınlarına karşı da güvenle kullanılabilir. Çok amaçlı kullanım avantajı sağlar.

Karbondioksit (CO2) Söndürücüler

B ve C sınıfı yangınlara karşı etkilidir. Elektrik kaynaklı yangınlarda özellikle tercih edilir çünkü artık madde bırakmaz. Hassas cihazların olduğu ortamlarda kullanılır.

Köpüklü Söndürücüler

Sıvı yangınlarında (B sınıfı) oldukça etkilidir. Köpük, yüzeyin üzerini kaplayarak oksijenle teması keser. Akaryakıt istasyonları ve kimya tesislerinde kullanılır.

Su Bazlı Söndürücüler

A sınıfı yangınlar yani katı madde yangınları için uygundur. Ahşap, kağıt, tekstil yangınlarında kullanılır. Elektrik yangınlarında kesinlikle kullanılmaz.

Kullanım Talimatları ve Bakım

Doğru Kullanım Adımları

  1. Güvenlik pimini çıkarın.

  2. Hortumu yönlendirin.

  3. Tetiğe basın ve ileri-geri süpürme hareketiyle uygulayın. Yangınla aranıza çıkış yolunu bırakmayı unutmayın.

Etiket ve Sınıf Bilgisi Okuma

Her söndürücünün üzerinde hangi sınıf yangınlarda kullanılacağı ve hangi malzeme ile dolu olduğu belirtilmiştir. Kullanıcı bu bilgileri önceden öğrenmelidir.

Periyodik Kontroller

Taşınabilir söndürücüler yılda en az bir defa yetkili firma tarafından kontrol edilmelidir. Basınç göstergesi, vana ve gövde hasarları gözden geçirilmelidir.

Dolum ve Yenileme Süreleri

Söndürücüler kullanım dışı bile olsa 4–6 yılda bir yeniden doldurulmalı veya değişim yapılmalıdır. Kullanım sonrası mutlaka yeniden dolum sağlanmalıdır.

bottom of page